OM LASERSAFETY.SE
lasersafety.se drivs av Sjögårdsvik AB, och är marknadskanalen för utbildningar och konsulttjänster inom lasersäkerhet och laserbearbetningsprocesser.
Sjögårdsvik AB startades 2007 och ägs av Urban Widén, som också är seniorkonsult, och är lärare i utbildningarna i lasersäkerhet. Urban har jobbat med laserbearbetning och utrustningar för automatiserad laserbearbetning sedan 1988, och varit aktiv i lasersäkerhetsarbete både nationellt och internationellt sedan 1998. Urban certifierade sig som CLSO (Certified Laser Safety Officer) 2009, och är medlem i standardiseringskommittéer inom SEK, CEN, IEC och ANSI, såväl som i samverkansorganisationer inom laser, tex LIA (Laser Institute of America), mfl.
När vi frågar deltagarna på lasersäkerhetutbildningarna efter en bedömning av ”Lärare / Undervisning” har vi över 5 i snittbetyg på en 6-gradig skala (baserat på över 500 kursdeltagare de sista 5 åren). Det är roligt! Men det finns alltid olika behov för olika deltagares verksamheter, och möjligheter att förmedla kunskapen på ett tydligare sätt. Därför jobbar vi hela tiden med att försöka förbättra både innehåll och lektioner.
Inom laserbearbetningsprocesser har Urban, utöver bred egen erfarenhet, ett stort kontaktnät med både företag och forskningsinstitutioner i Sverige, Norden, Europa och Nordamerika.
Sjögårdsvik har ett formellt samarbete med Laser on Demand GmbH, utanför Hannover. Laser on Demand drivs av Oliver Meier, PhD, som dels har ett eget team av anställda , samt ett mycket brett kontaktnät i Tyskland och övriga Europa som används i olika projekt. Laser on Demand erbjuder processutveckling, laserservice, uthyrning av bearbetningslasrar, samt försäljning av begagnad utrustning. Såväl Sjögårdsvik som Laser on Demand är fristående från lasertillverkarna, men har nära kontakter med flera av de mest betydande tillverkarna.
Urban:
”När det gäller lasersäkerhet ska det ju bara fungera – och det gör det nästan alltid. Säkerhetsstandarder är ofta inte så underhållande – men det som är viktigast för ett säkert arbetssätt är att förstå tekniken – hur det funkar. Och tekniken och de möjligheter den ger är både fascinerande och intressanta! Det brukar gå alldeles utmärkt att förmedla funktionen så att alla förstår – utan att man har fysik som sitt intresse.
Men mest engagerande är när en laserprocess kan användas för att öka den verkliga kundnyttan, både hos slutkunden till en produkt, och hos tillverkaren av produkten. Lasertekniken möjliggör saker som nya designlösningar, flexibelt automatiserat flöde, minskade produktionskostnader och kortare ledtider. Ökat genomflöde, mindre satsstorlekar – ner till enstyckstillverkning – och kortare ledtider är ofta det som kan ge den överlägset största nyttan, även om de ibland är svåra att mäta med traditionella investeringskalkyler. För att få full utväxling på nyttan behöver man även titta på hur kunderbjudandet kan höjas, och hur övriga rutiner i orderkedjan kan förbättras när man har tillgång till de nya möjligheterna med automatiserade laserprocesser – helt enkelt det vi numer kallar smarta lösningar i ett utökad lean värdeflöde. Genom åren har jag varit med i ett antal riktigt spännande projekt som placerat kundföretaget upp till 10 år före marknaden i övrigt. De där projekten talas det ofta tyst om – eller inte alls. Ingen vill ge bort ett sådant försprång! Hör gärna av er så kan vi ta ett första möte, för att se om vi kan skissa på en sådan lösning för er, och med vilka partners den i så fall skulle kunna förverkligas. ”
Detta intresse har även lett till ett samarbete med ER-konsult, som kan erbjuda konkreta företagsutvecklingstjänster med väl utprovat och bevisat resultat för företag från 20 anställda och uppåt.