LASERSKÄRNING

Skära med laser – en metod med många fördelar

Lasrar av olika slag finns på många arbetsplatser och i vår vardag och de flesta av dessa är inbyggda i maskiner och apparater med låg effekt. Men sedan finns det maskiner och metoder där man använder sig av lasrar med extremt höga temperaturer och hastighet. Laserskärning är en metod där man skär olika material med hjälp av en laserstråle. Vad som händer är att materialet hettas upp så pass att det smälter eller förgasas och det är temperaturer upp emot tusen grader i själva snittet.

Det finns många fördelar med den här formen av skärningsmetod och det är bland annat att det lämpar sig för många olika slags material, det är hög precision och det krävs oftast ingen efterbehandling. Det är främst två laserstrålkällor man använder inom industrin och det handlar om koldioxidlasern och YAG-lasern.

Fiberlaser är en variant av YAG-lasern som kommit fram på senare tiden. Lasermaskiner används på många olika arbetsplatser och dessa måste vara CE-märkta för att användas. Vi på Lasersafety erbjuder både rådgivning och utbildning inom lasersäkerhet och laserbearbetningsutrustningar.

Närbild på laserskärning på metall

Laserskärning aluminium och laserskärning plåt

Med hjälp av laserskärning kan man bearbeta många olika slags material, både organiska och icke organiska och därför är det en väldigt användbar metod och ett mångsidigt redskap. Laserskärning i aluminium är ett av dessa och laserskärning i plåt en annan. Det går också att använda på olika varianter av plaster så som exempelvis gummi, akryl och polyester för att nämna några. Dessutom kan du använda det på trä, papper, läder, tyg och kork samt livsmedel med mera.

Plåt och metallfolier så som aluminium går att utföra laserskärning på en tjocklek som mäter upp till 0,5 millimeter tack vare att maskinerna idag är så pass mycket utvecklade och effektiviserade. När det rör sig om att skära glas eller sten så får man istället använda sig av vattenskärning.

För att maskiner med sådan här styrka ska kunna användas bäst och för att människor som använder de ska arbeta på ett säkert sätt krävs utbildning och där kan vi bistå med vår kunskap och erfarenhet. Lasersafety drivs av Sjögårdsvik AB och vårt fokus ligger på utbildningar och konsulttjänster inom lasersäkerhet och utrustningar för laserbearbetning. Välkommen att kontakta oss redan idag!